Mijn naam is Mandy Ham, de oprichter en eigenaar van SKANDI Design. Ik ben bouwkundig ontwerper, bouwkundig adviseur en interieurontwerper. In de praktijk merk ik vaak dat het óf interieurontwerp óf bouwkundig ontwerp is, terwijl bij het combineren van beide zich juist één samenhangend ontwerp kan vormen. Ik merkte dat het combineren van mijn bouw-technische kennis en het tot uitwerking brengen van interieurconcepten ervoor gezorgd hebben dat ik de stap heb gezet naar het oprichten van mijn eigen bedrijf; een ontwerp & adviesbureau op gebied van bouwkunde en interieur.
Ik kan wel zeggen dat mijn werk écht mijn passie is en dat ik dat graag met mensen deel. En dan voornamelijk met mijn klanten, want als zij gelukkig zijn, dan ben ik dat ook!
De naam SKΛNDI komt voort uit mijn liefde voor het Scandinavische hoogland. Door het regelmatig bezoeken van de Scandinavische landen ben ik onder de indruk geraakt van het landschap en de architectuur. De Scandinavische stijl van ontwerpen en bouwen sluit aan bij mij visie op een duurzame en comfortabele leefomgeving, wat ik graag mee neem in mijn ontwerpen.
SKΛNDI is simpelweg een afkorting van Scandinavië, waarin de letter ‘A’ is vervangen voor de Griekse hoofdletter lambda, Λ. De lambda is een vertaling naar het Scandinavische landschap; de heuvels en bergen. Daarnaast staat lambda als uiting van wetenschap en techniek, wat past bij de kernwaarden van SKΛNDI.
Deze letter is hiermee karakteristiek geworden als beeldmerk van SKΛNDI Design, ontwerp- en adviesbureau.
KERNWAARDEN
CREATIEF
Creativiteit is het sleutelwoord voor succes. SKANDI denkt verder om net dat beetje meer te kunnen bieden. Het toepassen van nieuwe ideeën, concepten en visies staan hierin centraal. Ik streef ernaar om tot creatieve oplossingen te komen die worden doorvertaald in mijn opdrachten, met als doel dat elk eindresultaat uniek is.
DUURZAAM
SKANDI speelt in op de behoeften van de toekomst. Bij elk project denk ik na over de mogelijkheden om bij te dragen aan een gezonde en duurzame leefomgeving van het heden en nieuwe generaties. Ik adviseer dan ook graag over passende oplossingen en hou bij het bedenken van visies en concepten rekening met duurzame ontwikkelingen.
INNOVATIEF
SKANDI is een jong bedrijf. Ik blijf altijd zoeken naar nieuwe ontwikkelingen met als doel om op een onderzoekende manier stappen te zetten naar een betere toekomst. Kennisontwikkeling en onderzoek staan hierin centraal, waardoor ik tot nieuwe perspectieven kan komen die worden vertaald naar nieuwe ideeën, concepten en visies.
In 2015 behaalde ik mijn Bachelor of Built Environment aan de Haagse hogeschool. Tijdens deze studie hebben ik kennis mogen maken met de technische kant van de bouwkunde en mijzelf mogen ontwikkelen tot bouwkundig ontwerper en adviseur. Tijdens deze studie merkte ik dat mijn interesse gebied vooral lag binnen de psychologische kant van de bouwkunde en ik elk project in probeerde te steken met als hoofdvraag; "hoe maken we dit zo prettig en comfortabel mogelijk voor de (toekomstige) gebruiker?". Daarnaast heb ik, altijd al, veel projecten naar mij toe proberen te trekken waarin de maatschappij een rol speelt. In deze richting ben ik gaan zoeken naar een onderwerp voor mij afstuderen, waar ik onderzoek heb gedaan naar het herbestemmen van bestaande verzorgingshuizen voor ouderen. In dit onderzoek kwamen zowel de psychologische en maatschappelijke kant van de bouwkunde sterk naar voren, wat erg bij mij past en nog steeds deel uitmaakt van hoe ik mijzelf positioneer als ontwerper.
In januari 2020 heb ik mijn Master of Science in Architecture and the Built Environment afgerond. Tijdens deze master heb ik mijn bouwkundige kennis kunnen uitbreiden op verschillende gebieden, zoals hergebruik van (monumentaal) erfgoed, woningbouw, architectuur en techniek, circulariteit, duurzaamheid en zero-energy ontwerpen en renoveren. Ook tijdens déze studie ben ik in mijn afstudeerproject op zoek gegaan naar een onderwerp om een maatschappelijk verantwoord ontwerp te maken en het op een psychologische manier te benaderen. Mijn afstudeer onderzoek en ontwerp focuste zich op een zero-waste (circulair) ontwerp van een woontoren in Amsterdam. In dit project heb ik verschillende problemen proberen op te lossen, zoals het opraken van de grondstoffen van de aarde, het overschot aan afval dat de mens produceert en het toenemende woningtekort in steden.
Na het behalen van mijn Bachelor of Built Environment ben ik twee jaar werkzaam geweest bij Bureau Kroner Architecten in Den Haag, waar ik tijdens mijn bachelor stage liep. Een bedrijf dat ontzettend goed aansluit bij mijn positie als ontwerper. Tussen mijn Bachelor en Master ben ik twee jaar werkzaam geweest bij dit architectenbureau, echter bleef het idee dat ik mijzelf verder wilde ontwikkelen op het gebied van ontwerpen en architectuur in mijn hoofd rondspoken, waardoor ik de keuze heb gemaakt om in 2017 weer voltijd te gaan studeren aan de Technische Universiteit Delft. Na het behalen van mijn master was er gelukkig de mogelijkheid om weer terug te komen bij Bureau Kroner Architecten waar ik sinds 2020 weer deel uitmaak van het team. Bij dit architectenbureau doe ik mijn beroepservaringsperiode, wat inhoudt dat ik na het opdoen van twee jaar werkervaring mijzelf architect mag noemen.
Ontwerpen zonder of mét afval
Het innemen van een maatschappelijk verantwoorde rol binnen de architectuur is heel belangrijk voor mij. Zero-waste design is een onderwerp waar ik veel over heb geleerd en mijzelf in blijf ontwikkelen. Tijdens mijn studie aan de Technische Universiteit in Delft heb ik kennis mogen maken met één van de problemen in de wereld vandaag de dag, namelijk het te kort aan grondstoffen én een overvloed aan afval. Samen met een aantal collega-studenten hebben een maatschappelijk project opgezet op de Malediven om dit probleem op te lossen, met als statement; als het op de Malediven kan, dan kan het overal! De Malediven kennen we allemaal als het paradijs op aarde, maar niets is minder waar. Ons afval wordt onder andere verscheept naar de Malediven waar het op verschillende eilanden op de grote afvalstapel gegooid wordt. Terwijl de Malediven zelf kampt met het probleem dat ze ongelovelijke tekorten hebben aan bouwmaterialen omdat er simpelweg te weinig groeit. Dit zagen we als kans om afval te gaan gebruiken als bouwmateriaal en te kijken op welke manier afval in de bouw zo veel mogelijk verminderd kan worden.
Uiteindelijk ben ik tijdens mijn afstuderen verder onderzoek gaan doen naar dit onderwerp en hoe we dit in Nederland kunnen implementeren. Aan de hand van een case-study in Amsterdam heb ik onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om woongebouwen zo duurzaam en circulair mogelijk te bouwen waarbij er ook is nagedacht over hoe dit in de levensstijl kan worden gestimuleerd. Als uitkomst van het onderzoek heb ik een Zero-waste Design Martix ontworpen die in elk ontwerpproces en in elke ontwerpfase gebruikt kan worden als houvast bij het ontwerpen. De matrix is gebaseerd op de 5 R's van Zero Waste Home van Bea Johnson en de Shearing Layers of Change een concept van architect Frank Duffy en later uitgewerkt door Stewart Brand. Het complete onderzoek is te lezen via de website van de TU Delft of klik op de cover van het boek.
Neem gerust contact op met mij!
Copyright © SKANDI DESIGN. Alle rechten voorbehouden.